LOADING

image

Здравјето
на вашите
бубрези 24/7!

image

Вашите бубрези – секогаш ,
Ваш врвен приоритет !

Поголемиот дел од човековата популација се раѓа со два бубрега.
Тие се органи со облик на грав и големина на тупаница.
Овие неверојатни органи помагаат да бидете здрави на толку многу начини - затоа функцијата на бубрезите е од суштинско значение за севкупната благосостојба на вашиот организам.
Вашите два бубрега работат повеќе отколку што можете да претпоставите !
Бубрезите го отстрануваат вишок вода и отпадни материи 24 часа на ден!
За да го задржите балансот и функционалноста на овој систем, неопходно е да се грижите за здравјето на вашите бубрези.

Што всушност прават бубрезите?
image

Главната функција на бубрезите е да одржува хемиска рамнотежа во вашето тело, 24/7!
Помислете на нив како на личен комплексен погон за пречистување на отпадот од вашето тело.
Здравите бубрези ја филтрираат вашата крвза да создадат околу 1500 do 2000 ml урина секој ден.
Покрај функцијата на чистачи на вашата крв, бубрезите исто така имаат и други улоги од животно значение за вашето севкупно здравје!
На дневна основа, вашите бубрези произведуваат хормони и го регулираат нивото на минерали и крвен притисок, го контролираат нивото на Натриум и течности во вашето тело, Стимулираат производство на црвени крвни клетки,кои носат кислород низ телото,создаваат витамин Д за да му помогнат на вашето тело да го апсорбира Калциумот.

Сакам да дознаам повеќе?
image

Дали сте во ризичната популација на бубрежни заболувања

Вашата возраст, тежина, семејна историја, севкупното здравје - дури и етничката припадност - може да ве стават на поголем ризик за ХББ. Ако имате некој од факторите на ризик подолу опишан, задолжително разговарајте со вашиот лекар за здравјето на вашите бубрези за да ги направите потребните иследувања што е можно поскоро.

Фактори што ја зголемуваат можноста за бубрежно заболување се следните:

1.семејна историја или позадина

 • Некој во вашето семејство има заболување на бубрезите
 • Вие сте постари од 50 години

2: здравствени проблеми

 • Дијабетес
 • Висок крвен притисок
 • Кардиоваскуларни болести Блоки на бубрег или уретер
 • Гојазност
 • Лупус

3: етничка припадност

 • Одредени етникуми се повеќе склони кон дијабетес и висок крвен притисок, кои се фактори на ризик за ХББ

4: начин на живот

 • Прекумерна употреба на лекови со ибупрофен, напроксен или ацетаминофен
 • Хронична употреба на улични лекови

Раното откривање може да направи разлика Треба друга причина да се вклучи во здравјето на бубрезите? Колку побрзо вашиот лекар може да ја потврди дијагноза за хроницнот бубрежно заболување толку, порано може да започнете со план за лекување кој може да помогне да се зачува функцијата на бубрезите и да се забави прогресија на оштетувањето.
Вашето здравје ваш врвен приоритет, затоа не одложувајте го тестирањето ако сте во ризичната популација.

Еден од сложените аспекти на хроничната болест на бубрезите (ХББ) е дека знаците и симптомите на бубрежно заболување се појавуваат доцна, откако состојбата напредувала. Всушност, ХББ понекогаш е позната како "тивка" состојба бидејќи е тешко да се детектира - и повеќето луѓе со рана фаза на ХББ се целосно свесни за тоа.

Доколку забележите некој од овие знаци и симптоми на бубрежна болест Веднаш разговарајте со вашиот лекар:

Промени во мокрењето - вклучувајќи пена или крвава урина, повеќе или помалку урина од вообичаено или станување повеќе ноќе за уринирање Замор - недостаток на вообичаена енергија или чувство со големо мнозинство уморни Зголемувањето на јадењето на отпадот во крвта може да предизвика сериозен чешање Оток во рацете или нозете може да се појави кога бубрезите не отстрануваат дополнителна течност со текот на времето Дополнителна течност која не е отстранета од бубрезите може да се подигне во белите дробови; недостигот, исто така, може да биде предизвикан од анемија Болка во малиот локализирана болка во близина на бубрезите што не се менува или станува полошо кога се движите или се истегнувате Други потенцијални симптоми на бубрежна болест Висок крвен притисок Слабо апетит или гадење и повраќање Вознемиреност околу очите, особено наутро

Ако имате било какви знаци или симптоми на бубрежна болест, разговарајте со вашиот лекар и тестирајте се. Што може да се направи ако бубрезите почнат да ви откажуваат? Во раните фази на бубрежно заболување, вашиот лекар ќе се обиде да го забави напредокот на заболувањето и симптомите преку соодветна исхрана и терапија, процес познат како “конзервативно лекување”.

Иако, понатаму ќе ви биде потребен третман што ќе го замени поголемиот дел од загубената бубрежна функција. Да се дијагностицира хронична бубрежна болест (ХББ) е промена на животот, но постојат третмани за секоја фаза за да помогнат во управувањето со вашето здравје - и ќе ви овозможи да напредувате.

Постојат три различни можности за замена на дел од бубрежната функција

Постојат три различни можности за замена на дел од бубрежната функција:

 • Хемодијализа
 • Перитонеална дијализа
 • Трансплантација на бубрег

Хроничното бубрежно заболување зафаќа повеќе од 3.000.000 луѓе ширум светот, а најбаран третман е лекувањето со хемодијализа.

image

Хемодијализа

Најшироко распространета форма на терапија со дијализа се нарекува хемодијализа.
Во центарот на хемодијализата се наоѓа филтер за дијализа познат како дијализатор, што служи како вештачки бубрег и ја прочистува крвта на пациентот за време на третманот.
Во внатрешноста на пластичната цевка долга околу 30 см. или околу 12 инчи, крвта тече низ 20 000 фини нановлакна, микроскопските пори во влакната кои го филтрираат метаболичкиот отпад и вишок на вода, што дијализната течност потоа го изнесува надвор.
Како што процесот на чистење на крвта продолжува да се процесира внатре во дијализаторот, машината за дијализа за пумпа крвта, ги администрира антикоагулансите и ја следи циркулацијата.
Третманот може да трае од 3 до 6 часа, вообичаено три пати неделно.

Модалитети на хемодијализни третмани

Постојат повеќе модалитети на хемодијализен третман. Во центрите за дијализа на Нефроплус се применуваат:

High Flux хемодијализен третман,каде се практикува принципот на дифузија, преку кој се отстрануваат вишокот на течности и токсини од крвта.

Хемодиафилтрација (HDF)каде покрај принципот на дифузија се применува и принципот на конвекција за отстрануваат вишокот на течности и токсини од крвта.

Долги ноќни хемодијализни третмани (LNHD)

Нефроплус на пациентите со бубрежни заболувања им обезбедува иднина вредна за живеење и најдобар квалитет на живот.

image

Современите медицински
третмани влијаат мошне
позитивно на пациентите
со бубрежни заболувања.

Доколку во минатото хроничната бубрежна болест претставувала „смртна казна“, денес современата хемодијализна терапија го спасува човечкиот живот и им овозможува на луѓето да поминат многу среќни моменти и да доживеат длабока старост. Пациентите имаат пристоен и квалитетен начин на живот и ги исполнуваат секојдневните обврски.

Нефроплус инвестираше во создавање на дијализни центри следејќи ги нај развиените светски примери. Со тоа, позитивно влијаевме врз перцепцијата за хемодијализата во нашата земја и регионот и им овозможивме на своите пациенти достоинствен третман по највисоки стандарди.

Menu
Почетна За нас Политика на приватност Контакт Виртуелна Прошетка Затвори
Затвори

Основана во 2014 година, како резултат на потребата за подобрување на условите во центрите за дијализа и дијализниот третман во Р Македонија, Нефроплус обезбедува здравствена грижа за повеќе од 600 пациенти во 10 центри, со повеќе од 80.000 дијализни третмани годишно.

ПЗУ Нефроплус, најсофистицираниот центар за хемодијализа во земјата и регионот, применува најсовремени стандарди и процедури кои се засновани на препораките на највисоките европски и светски водичи за добра клиничка пракса во хемодијализата. Со помош на својот успешен модел на раководење, посветеност и стручност на специјализираниот тим професионалци, Систина Нефроплус на своите пациенти освен подобрување на здравствената состојба, им овозможува и продолжување и подобрување на квалитетот на животот на секој пациент. Нефроплус центрите за дијализа се опремени со најсофистицирана опрема. Во нив за првпат се воведени врвните најефикасни европски и светски модалитети на хемодијализа High FLUX хемодијализа и On Line-HDF хемодијафилтрација. Компанијата, исто така, инвестира и во последна генерација на најсовремена и најефикасна технологија за хемодијализа, апарати CORDIAX 5008 S на производителот Фрезениус Медикал Кеaр, 80 столови и 79 кревети исклучиво за намена – Хемодијализа, како и обнова и набавка на нови системи за обработка на водата (реверзни осмози). Хемодијалнизните третмани се изведуваат исклучиво со ултра чиста вода. Преку своите дијализни центри, ПЗУ Нефроплус е присутна во 10 градови, и тоа во Тетово, Гостивар, Дебар, Струга, Битола, Прилеп, Кавадарци и Велес, а за првпат во нашата држава инвестираше во отворање на уште два нови центри, во Кичево и во Охрид. Центрите на Нефроплус нудат „холидеј-хемодијализа“, додека за првпат во Р Македонија, во дијализниот центар Нефроплус - Охрид се изведуваат и долги ноќни хемодијализни третмани.

Квалитет индикатори и контрола на квалитет

Дијализниот третман кој се нуди во Нефроплус не претставува само опслужување и подобрување на здравствената состојба туку и продолжување на животот на пациентот воедно и подобрување на квалитетот на животот на секој пациент. Како новина која за првпат се воведува во Р Македонија од областа на хемодијализа Систина Нефроплус за осигурените лица со хронична бубрежна инсуфиенција, воспостави политика на квалитет со цел подобрување и унапредување на квалитетот на услугите со создавање подобри услови за вршење дијализа. Контролата на адекватноста и успешноста на хемодијализниот третман се извршува преку квалитет индикатори согласно европските протоколи за добра медицинска грижа за хемодијализа, EBPG (European Best Practice Guidelines). За таа цел компанијата изготви повеќе од 300 процедури, протоколи и упатства за стандардизација на процесите за правилно водење како на дијализен третман така и воопшто на дијализните центри.

Погледни брошура

Дијализен центар Охрид

image
image
image
image
image
image

Дијализен центар Тетово

image
image
image
image
image

Дијализен центар Битола

image
image
image
image
image

Дијализен центар Гостивар

image
image
image
image
image

Дијализен центар Прилеп

image
image
image
image
image

Дијализен центар Велес

image
image
image
image
image

Дијализен центар Кичево

image
image
image

Дијализен центар Дебар

image
image
image
image

Дијализен центар Кавадарци

image
image
image
image

Дијализен центар Струга

image
image
image
image

Контактирајте нѐ

info@nefroplus.mk +389 2 309 9593 Скупи 3а, 1000 Скопје

Избери дијализен центар

Кичево, Р.Македонија
Тел: 045/256-610 и 045/256-650
Е-mail: info@nefroplus.mk

Ул. Илинденска бр. 1
Тетово, Р. Македонија
Тел: +389 44 393 954
Е-mail: tetovo@nefroplus.mk
Погледни на мапа

Ул. ЈНА бр. 283 а
Гостивар, Р. Македонија
Тел: +389 71 253 138
Е-mail: gostivar@nefroplus.mk

Погледни на мапа

Ул.Амди Леши бр.51
Дебар, Р. Македонија
Тел: +389 46 790 029
Е-mail: debar@nefroplus.mk

Погледни на мапа

Св. Еразмо
Охрид, Р.Македонија
Тел: +389 46 261 524
Е-mail: ohrid@nefroplus.mk

Погледни на мапа

Ул.Партизанска Бр.1
Струга, Р. Македонија
Тел: +389 46 799 477
Е-mail: struga@nefroplus.mk
Погледни на мапа

Ул. Никола Тесла бр. 158
Битола, Р. Македонија
Тел: +389 47 222 911
Е-mail: bitola@nefroplus.mk
Погледни на мапа

Ул.Трајко Тарцан Бр.1
Прилеп, Р. Македонија
Тел: +389 48 400 085
Е-mail: prilep@nefroplus.mk

Погледни на мапа

Ул.Самоборска Бр.1
Велес, Р. Македонија
Тел: +389 43 212 212
Е-mail: veles@nefroplus.mk

Погледни на мапа

Ул.Шишка Бр.1
Кавадарци, Р. Македонија
Тел: +389 43 447 422
Е-mail: kavadarci@nefroplus.mk

Погледни на мапа

Испратете порака